Прича о Лени – девојчици која плени осмехом и срећом

Одједном се окренула и позвала ме да погледам шта је направила од колаж папира. „Ово је велико срце за тебе“, рекла је и руком показала да седнем поред ње. Желела је са мном да подели своје ново ремек-дело.

Девојчица која плени осмехом и срећом. Девојчица која је пример да уз добру вољу и пуно пажње ништа није немогуће.

Села сам поред ње и препустила се бајци у којој је она, мала Лена, главни јунак. Причала ми је о својој учитељици и свему што је она научила. О томе како воли да долази у школу и како јој се најбоља другарица зове Kатарина.

Похвалила ми се како је сад научила и писана слова и како уме да сабира до 100.

Kада бих вам рекла да она има 10 година, сигурно бисте одмах помислили: „Па то је и нормално за дете њених година“. Али, када вам кажем да је наша мала Лена девојчица са Дауновим синдромомпозитивно ћете се изненадити. Лена је девојчица чија прогноза је говорила само шта све она никада неће моћи да постигне.

Наша Лена је пример како су љубав и добра воља покретачи свега. То ће вам потврдити и њени хранитељи, који су је узели када је имала годину дана и који ниједног тренутка нису зажалили због одлуке коју су донели.

Лена је у наш живот донела сунце и срећу. Она је покретач свега лепог. Сваким даном нас одушевљава новим стварима које научи у школи – ово су речи жене коју са правом многи називају Ленином мамом.

Одлазак у школу је за Лену право уживање и рад са стручним особљем омогућава јој да сваким даном напредује.

Учитељице умеју да је критикују за ствари које не воли да ради, али са друге стране подржавају њено развијање и став да одлучује шта јој се свиђа, а шта не.

Оно што сам ја научила из дружења са Леном је да је за срећан дан потребно мало и да љубав којом она зрачи нема цену.

Посета Основној школи „Смех и суза“ у Алексинцу оставила је на мене јак утисак и показала диван пример добре праксе. Место где запослени верују у оно што раде, а малишани осећајући љубав својих учитеља показују жељу и мотивисаност за напредак.

То нам је, на још један начин, показало да је донација коју смо усмерили ка овој школи отишла у праве руке. Осмеси на лицима мале Лене и њених другара су нам најбољи показатељ и зато хвала свима који су допринели да ова школа добије потребну опрему.

Свакако, велико хвала Лени на свему што ме је научила и што ми је показала да њој, као и свима нама требају исте ствари, а то су љубав, пријатељство, нада…

Не могу, а не захвалити јој се и на фризури коју ми је направила, како бих се лепша вратила у Београд.

Извор: званични сајт Фондације Новак Ђоковић, текст написала Бојана Рангелов.

https://novakdjokovicfoundation.org/sr/prica-o-leni-devojcici-koja-pleni-osmehom-srecom/?fbclid=IwAR0ahDSLmyiRje6_ig1XQO-RYJu1IpCRUyeEREUefDu4FsU_Oswjir7h2wU

Додај коментар

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>